Egy új projekt képekben: óvodabútort készítettünk

Nemrég különleges felkérést kaptunk, és örömmel vállaltuk egy óvoda berendezését: lássuk, mi mindenre kellett odafigyelni az óvodabútor gyártása kapcsán, és milyen lett a végeredmény.

Az óvodabútor tervezése és gyártása nem merül ki abban, hogy minden legyen kisebb, mint a nagyoknál: a gyerekek életkori adottságaihoz és az adott térhez is alkalmazkodni kell, közben pedig a biztonságra is figyelni. Már mutatjuk is, hogyan valósítottuk meg egy óvoda berendezését, miközben számos részletre és kihívásra kellett odafigyelnünk.

Milyen a jó óvodabútor?

Mint minden életkornak, az óvodás kornak is megvannak a maga sajátosságai. Ilyenkor sokat fejlődik a képzelőerő, a kreativitás és a gondolkodás, a gyerekek egyre több dologba vonhatók be. Ezzel együtt aktívak, nyitottak az újdonságokra, de a délutáni alvást is be kell építeni a napba, különösen a legkisebbeknél.

A napirend tehát nem egyszerű, és az óvodabútoroknak fontos, hogy tartsák ezzel a lépést, alkalmazkodva a térhez és az életkori adottságokhoz – legyenek színesek, könnyen tisztíthatók és strapabíróak –, ugyanakkor maximális biztonságot is nyújtva.

Ovis projektünk fontosnak tartottuk tehát, hogy kellenek olyan bútorok és berendezések, amelyek a gyerekeik igényeit szolgálják – ki kellett találnunk például, hogyan oldjuk meg a játékok tárolását. De gondolnunk kellett a pedagógusok számára fontos részletekre is, mint a szekrények, a nevelői szoba bútorai vagy a rejtett teakonyha.

Átgondolt részletek teszik élménnyé a hétköznapokat

Az általunk tervezett és kivitelezett játszógaléria is hatalmas szerepet kap abban, hogy az óvodások hatalmas élménnyel mehessenek haza minden nap. Az egyedi prémium kivitelezés pedig lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek különböző helyeken különböző élményeket szerezzenek minden óvodában töltött nap során.

A játszógaléria esztétikai élménynek is beillik, amit a természetes tömör fa és a laminált bútorlapok kominációjával nyújt.

A tárolóhelyek is praktikusan lettek kialakítva, mind az előtérben, ahol a kicsik érkezéskor a cipőket, kabátokat, ovis táskákat teszik le, mind a belső terekben.

A beépített bútorok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a pedagógusok minden funkciót ki tudjanak használni. A tervező által megálmodott egyedi ágytartó szekrények lehetővé teszik, hogy a csoport tágassága megmaradjon a mindennapokban, és a gyerekek a délelőtti játékidő minden pillanatát kiélvezhessék. A pedagógusoknak kialakított egyedi asztalok és külön szerkények pedig lehetőséget biztosítanak a fontos iratok tárolására.

Mi okozta a legnagyobb kihívást?

Egyszerre több vállalkozó dolgozott az építkezésen, így feszített tempót kellett követni. Úgy végeztük el a szerelési munkákat, hogy az épület még nem volt készen, és másfél méteres árkokon keresztül kellett a kész bútorokat bepakolnunk. De végül minden elkészült, méghozzá úgy, ahogy Megrendelőnk megálmodta, aki nagyon elégedett volt a munkánkkal – és számunkra ez a legfontosabb.