Kattints Kattints

Aliante-Design

Érdekesség az építészet világából: Mitől olyan különleges a Texoversum épülete Németországban?

Messziről nézhetnénk horgolt terítőnek, közelebbről Pókember munkájának, de a valóságban a Texoversum homlokzatának a kreativitáson túl a robotokhoz van a legtöbb köze – lássuk is, hogy miért.
Első pillantásra akár azt is hihetnénk, Pókember humoros alkotókedvében volt, amikor a németországi Reutlingenben lévő Texoversumnál járt. De a valóságnak – minden látszat ellenére – több köze van a robotokhoz, mint a pókokhoz: az egyetemi kampuszbővítés részét képező épületet ugyanis robotszövésű üveg- és szénszálak szövedéke borítja.

3 érdekesség a Texoversumról
  • A tervezés az Allmannwappner és Menges Scheffler Architekten építészstúdiókhoz kötődik, a szövött homlokzati kialakítást pedig a Jan Knippers Ingenieure mérnöki irodával közösen fejlesztették ki.
  • Az épületben irodák, műhelyek, egyetemi bolt, közös munkaterületek és egy CNC robot munkaterület kap helyet.
  • Gyártási hulladék vagy anyaghulladék nem keletkezett a homlokzati lapok gyártása során.

„A szálas homlokzat szerves részét képezi mind az épület (mint textilipari kutatási és innovációs központ) építészeti kifejezésének, mind a projekt környezettechnikai és ehhez kapcsolódó beltéri komfort stratégiájának” – mondta Achim Menges, a Menges Scheffler Architekten partnere a Dezeen-nek.

Hogyan készültek a Texoversum óriáspókhálói?
A Texoversum homlokzata körülbelül négy méter széles és 1,5 méter magas háromszög alakú panelekből áll, amelyek mindegyike a stuttgarti egyetemen kifejlesztett robotizált tekercselési eljárással készült.

Ötféle paneltípus létezik, amelyek mindegyike azonos háromszög alakú, de a sarokrészek és a középső, különböző méretű nyílások kialakítása érdekében kissé eltérnek egymástól.

A hálószerű panelek fehér üvegszálakból készülnek. Ezekből a gyártás során egy rácsot alakítanak ki, amelyre a szerkezeti tartást adó fekete szénszálakat ott helyezik el, ahol szerkezetileg szükséges. Mivel a szálak kölcsönhatásának következtében alakul ki az építőelemek előre meghatározott alakja, a kialakításhoz nincs szükség semmilyen formára vagy magra.

Árnyékolás és kilátás
A lapok lépcsőzetes elrendezése többrétegű hatást kelt, amely árnyékolja a belső tereket. Erre azért is szükség van, mert a német építési szabályzatnak megfelelő szigorú árnyékolási követelményeknek meg kell felelni. Ugyanakkor az épületből lehetővé teszi a különleges kilátást is.

Nem csak megnézni érdemes, bejárni is!
A Texoversum belső része osztott szintes kialakítású. A központi átrium két részre osztja az épületet, mindkét oldalt egy-egy félemeleti szint választja el egymástól. Az épület belső megjelenése ipari jellegű – a betonszerkezet és a mennyezeti csatornarendszer is látható, a nyitott alaprajz pedig a közös munkát ösztönzi. Az érdekes, innovatív és inspiráló külső tehát teljes mértékben egy olyan belsőt rejt, amit érdemes bejárni annak, aki arra jár, és lehetősége adódik rá.

 

Aliante Design

Ajánlatkérés